A szív és érrendszeri megbetegedések hazánkban és világszerte egyaránt a vezető halálokok között szerepelnek, ezért minden év szeptember utolsó vasárnapja a „Szív világnapja”. A rendszeres mozgás, füstmentes életmód mellett a változatos étrend kialakítására is kellő figyelmet kell fordítanunk.

 

 

  • Az étrend:

A zöldségekben, gyümölcsökben lévő élelmi rostok kedvezően befolyásolják a koleszterinszintet, ásványi anyag (kálium és magnézium) tartalmuk támogatja a szív munkáját, egyéb (pl. likopin) anyagaik pedig védik az érrendszert. Az omega-3 zsírsavban gazdag halak (pl. makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal, busa) fogyasztása javítja a keringést. A zsírszegény étrend mellett is figyelni kell a felhasznált zsiradékok minőségére. Minél többféle, telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdag növényi olaj, valamint koleszterinszegény, fehérjében gazdag szója termék használata javasolt.

 

 

 

  • Szívbarát termékek  A szívbarát jelölést olyan speciális tápanyag-összetételű termékek nyerhetik el, melyek megfelelnek a szív és keringési rendszer igényeit kielégítő étrend követelményeinek. Ilyen termékek az élelmi rostban dús Vita korpás kenyér, a Fortunate gabonák (hántolt árpa, zabpehely, zabkorpa), a hozzáadott cukrot nem tartalmazó Nobilis almaszirom, a Vivien ásványvíz, az omega-3 tartalmú gyorsfagyasztott Balatoni busafilé, valamint a kedvező zsírsav összetételű Flóra termékek (majonéz, margarin, light margari

 

  • Praktikus tanács

 

  • Rakott-, és töltött ételek, vagdaltak, gombócok lazításánál használjon rost dús barna rizst, Graham kenyeret, zabpelyhet, zab- és búzakorpát, szükség esetén koleszterint nem tartalmazó tojásfehérjét.
  • Ízesítésre használjon csökkentett Na-tartalmú sót, vagy só mentes fűszerkeveréket!
  • Nassoláshoz ajánlható a szívbarát emblémás almaszirom, vagy néhány naponként olajos magvak (1-2 dkg/alkalom) fogyasztása.
  • A száraztészták közül célszerű a durum, valamint a korpás barna és színes tésztákat választani.
  • Ételkészítéshez használja a koleszterinszegény (12%-os) Frissfölt.
  • Főzéshez a különleges összetételű Floriol trió, duó, vagy jó minőségű olívaolaj használata javasolható.
  • Salátakészítéshez a hidegen sajtolt (pl. lenmag, szója, tökmag) olajak használhatók.


Itt olvashattok bővebben a szívbarát ételekről!   www.szivbarat.hu/index.php?content=163

 

 

 

A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. Andreas Flammer professzor és munkacsoportja arra gondolt, hogy az utóbbi évtizedekben sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét.

A fekete, magas kakaótartalmú étcsokoládé biológiai hatásait az utóbbi években sokfelé vizsgálták. Kiderült, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését.

 

Szívbarát program : szivbarat.hu/index.php?lang=1